تحولات منطقه

در حالی که دونالد ترامپ، ضرب‌الاجلی تا بامداد ۸ آوریل تعیین کرد مبنی بر اینکه تهران باید به آنچه آمریکایی‌ها می‌گویند تن بدهد وگرنه «تمامی تمدن»‌ ایران نابود خواهد شد، در ساعات پایانی این مهلت اما، آنچه رخ داد فرار از یک ضرب‌الاجل پرهزینه بود.

ترامپ عقب نشست، ایران قوی‌تر شد
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به‌گزارش قدس آنلاین، در حالی که دونالد ترامپ، ضرب‌الاجلی تا بامداد ۸ آوریل تعیین کرد مبنی بر آنکه تهران باید به آنچه آمریکایی‌ها می‌گویند تن بدهد وگرنه «تمامی تمدن»‌ ایران نابود خواهد شد، در ساعات پایانی این مهلت اما، آنچه رخ داد نه پایان تمدن ایران که فرار از یک ضرب‌الاجل پرهزینه برای کاخ سفید بود. رئیس جمهور آمریکا که وعده «جنگ کوتاه برای نابودی یک تمدن کامل» را داده بود، ناگهان عقب‌ نشست و البته اسلام‌آباد را برای حفظ وجهه خود جلو انداخت. این نکته که ترامپ پاکستان را تحت فشار قرار داد تا برای برقراری آتش‌بس موقت با ایران میانجی‌گری کند را فایننشال تایمز افشا کرد.

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان ساعاتی پیش از اتمام مهلت، در درخواستی فوری از ترامپ خواست دو هفته فرصت بدهد تا «دیپلماسی مسیر خود را طی کند». ترامپ این درخواست را پذیرفت، اما نکته این بود که اسلام‌آباد و تهران تأیید کردند فرصت دوهفته‌ای آتش‌بس برای مذاکرات مبتنی بر طرحی ۱۰ ماده‌ای بود که ایران ارائه کرده بود. طبیعی است که ترامپ بلافاصله در قامت انسان‌رسانه ظاهر شده و روایتش از ماجرا را آن طور که می‌خواهد روایت کند، ولی مرور آنچه تحلیلگران غربی در رسانه‌های غربی و عبری داشته‌اند دقیقاً عکس آنچه رئیس‌جمهور آمریکا درصدد برساخت آن است را نشان می‌دهد.

عصبانیت اشغالگران از ناکامی در هر سه هدف نتانیاهو از جنگ

شاید بتوان نقض گسترده آتش‌بس توسط اسرائیلی‌ها با حمله به لبنان را واکنش به همان چیزی تفسیر کرد که این رسانه‌ها از فرامتن این آتش‌بس انعکاس دادند. به عنوان مثال خوانش رسانه‌های عبری از آتش‌بس دوهفته‌ای نشان می‌دهد واکنش‌ها درون اسرائیل مملو از ناامیدی و انتقاد شدید، هم نسبت به رهبری سیاسی و هم نسبت به استراتژی نظامی اشغالگران است؛ ضمن اینکه حرف و حدیث‌ها در خصوص شکست‌های میدانی و سیاسی و عدم دستیابی به اهداف اعلام شده جنگ به شدت برقرار است.

رسانه «اسرائیل تودی» نیز با نقل سخنان یک دیپلمات خلیج‌نشین به آسوشیتدپرس از نگرانی مشترک اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس این گونه پرده برداشت: نگرانی در میان کشورهای عربی وجود دارد که ایران بتواند از این جنگ قوی‌تر بیرون بیاید.

آموس هارل، تحلیلگر نظامی «هاآرتص» نیز نوشت: «با شروع حمله در ۲۸ فوریه، دفتر بنیامین نتانیاهو سه هدف اصلی این کارزار را برای روزنامه‌نگاران تشریح کرد: سرنگونی رژیم ایران، از بین بردن برنامه هسته‌ای و از بین بردن تهدید موشک‌های بالستیک. تاکنون هیچ یک از آن‌ها محقق نشده است. رژیم ایران هنوز پابرجاست، راه حلی برای آن ۴۴۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده پیدا نشده و برنامه موشکی هنوز در حال اجراست». نکته مهم دیگری که این تحلیلگر روی آن دست گذاشت، «آسیب دیدن جایگاه اسرائیل در آمریکا به اتهام کشاندن ترامپ به جنگی غیرضروری» است.

در همین زمینه، یائیر لاپید چهره سیاسی سرشناس و رهبر مخالفان نیز از اینکه اسرائیل هیچ نقشی در تصمیم‌های مربوط به امنیت ملی خود ندارد، اظهار تأسف کرد. او گفت: «ما هرگز در تاریخ خود شاهد چنین فاجعه سیاسی نبوده‌ایم. ارتش آنچه را که لازم بود انجام داد، اما نتانیاهو از نظر سیاسی و استراتژیک شکست خورد و به هیچ یک از اهداف خود نرسید». به گفته لاپید، «سال‌ها طول خواهد کشید تا خسارت‌های ناشی از تکبر، سهل‌انگاری و فقدان برنامه‌ریزی استراتژیک نتانیاهو جبران شود».

ایران از نظر استراتژیک قوی‌تر از قبل است

در فضای رسانه‌ای در آمریکا و اروپا نیز تفسیر از این آتش‌بس، تفاوت چندانی با سرزمین‌های اشغالی نداشت. «ند پرایس» سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا ساعاتی پس از اعلام آتش‌بس نوشت: ظاهراً جنگ در حالی رو به پایان است که ایران کنترل تنگه هرمز را در دست گرفته و از آن عوارض می‌گیرد و تحریم‌های ایالات متحده بر نفت ایران نیز لغو شده است. اگر این وضعیت به «هنجار جدید» تبدیل شود، ما مقادیر عظیمی از خون، ثروت و اعتبار خود را هزینه کرده‌ایم تا در نهایت ایران را در جنبه‌های کلیدی از نظر استراتژیک قوی‌تر از قبل رها کنیم.

بی‌بی‌سی در گزارشی توافق آتش‌بس برای ترامپ را به منزله یک «راه فرار» موقت توصیف کرد که او را از دام ضرب‌الاجلش که باید میان تشدید جنگ یا عقب‌نشینی انتخاب می‌کرد، فراری داد. بیان اینکه «حتی اگر ایران تنگه هرمز را به طور کامل باز کند... توانایی آن در کنترل این گلوگاه ژئوپلیتیکی کلیدی اکنون بیش از هر زمان دیگری آشکار است» توسط این رسانه را می‌توان به منزله اعتراف به شکست راهبردی آمریکا در جنگ ترجمه کرد. نکته کلیدی دیگری که در گزارش بی‌بی‌سی به آن اشاره شده این است که «کشوری که زمانی خود را نیرویی برای ثبات در سراسر جهان معرفی می‌کرد، اکنون پایه‌های نظم بین‌المللی را می‌لرزاند» که این حرف به این معناست که حتی اگر آتش‌بس منجر به صلح شود، اعتماد جهانی به آمریکا به دلیل تهدیدهای غیر قابل قبول ترامپ به طور بنیادین آسیب دیده است.

گاردین نیز در گزارشی، نتانیاهو را «بزرگ‌ترین بازنده» این جنگ خواند و نوشت: «پس از سال‌ها تهدیدهای بنیامین نتانیاهو علیه ایران، نمایش‌های او در مجمع عمومی سازمان ملل، پرونده‌های مشکوکی که بی‌وقفه زیر بینی رسانه‌های جهان تکانده می‌شد و فشار دیپلماتیک بر رؤسای جمهور متوالی آمریکا برای موافقت با جنگ علیه ایران، درگیری اسرائیل در نهایت با شکست مواجه شده است. ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا که پیش‌بینی‌های اسرائیل درباره تغییر رژیم و انقلاب در ایران را «مسخره» خوانده بود، درست از آب درآمد. ارزیابی اسرائیل مبنی بر اینکه جنگ حداکثر چند روز و در بدترین حالت چند هفته طول خواهد کشید، به طرز فجیعی اشتباه از آب درآمد. حتی دو روز پیش، به گزارش کانال ۱۲ اسرائیل، نتانیاهو از دونالد ترامپ خواسته بود با آتش‌بس موافقت نکند. برای یک روز، رئیس‌جمهور آمریکا هشدارهای نسل‌کشانه خود را به تهران صادر کرد و سپس تسلیم شد و به روایتی اسرائیل را در تصمیم‌گیری‌های خود کنار گذاشت».

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha